Realizace HLINĚNÝCH OMÍTEK a TADELAKTU

Výhody a nevýhody dřevostaveb oproti cihlovému domu

28.12.2013 13:22

     Dřevěné domy nepatří do historie. Moderní dřevostavby se naopak stávají hitem posledních let. Proč jsou dřevostavby tak oblíbené? Dokážou plnohodnotně nahradit domy z cihel? Nehrozí jim větší riziko požáru? Jaké jsou výhody a nevýhody dřevostaveb?

 

     Ve většině vyspělých zemí se postaví 10–30 % domů ze dřeva. V tuzemsku se před necelými dvěma lety podílely dřevostavby na celkové produkci obytných domů 2 %. Moderních dřevěných stavení ale v České republice neustále přibývá. Dřevostavby patří k aktuálním trendům pohodlného, úsporného a komfortního bydlení. Ze zahraničí, kde jsou dřevostavby již delší dobu velmi oblíbeny pro rychlou a nenáročnou realizaci a úspory energií, pronikají stále více i k nám. Dávno neplatí, že se tradiční materiál, jako je dřevo, hodí pouze na stavbu chatek, přístřešků nebo altánků.

    Dřevostavbě předchází velmi dobrá pověst a pojí se s nimi celá řada výhod. Jednou z nich je například tzv.prefabrikace, kdy se ve výrobě připraví jednotlivé díly, které se pak montují přímo na místě stavby. Lákavá je i tzv.suchá výstavba, která se nemusí přerušovat ani v zimním období. Dřevostavba může být nenáročná na energiea kromě ušetřených nákladů na vytápění nás může hřát i vědomí, že se jedná o dům, který je šetrný k životnímu prostředí.

     Termínem DŘEVOOSTAVBA se označují domy, jejichž hlavním konstrukčním prvkem je dřevo. Navzdory některým předsudkům ale nemusí jít pouze o masivní stavbu typu srubu. Specializované společnosti nabízejí rámové a skeletové stavby, srubové a roubenkové konstrukce; staví se z tzv. sendvičových a masivních panelů. Vevnitř pak nemusíte vůbec poznat rozdíl.

     Dřevo je materiál vhodný pro výstavbu rodinných a bytových domů, školských, sportovních, administrativních budov i výrobních a průmyslových hal. Dřevostavba může být patrové stavení, stejně tak jako přízemní bungalov. Od typu dřevostavby se pak odráží tloušťka stěn a nosnost celé konstrukce (v případě patrové stavby musí stěny unést další podlaží). Čisté dřevostavby bez betonových nebo cihlových prvků je možné stavět až do výšky pěti pater. Stejně jako klasická zděná stavba, je i dřevostavba nejčastěji založena na připravené základové desce s horizontální izolací. K základové desce je pak stavba kotvena.

Nízkoenergetická a pasivní dřevostavba

     Pro správně fungující nízkoenergetickou či pasivní dřevostavbu je klíčový její návrh, důsledné provedení všech konstrukčních detailů a eliminace tepelných mostů. Zde nelze nic ošidit! Správně navržená úsporná dřevostavba má vynikající akumulační vlastnosti a velmi nízké tepelné ztráty, nepotřebuje běžný systém vytápění, energie získaná ze slunce, uživatelů a domácích spotřebičů zkracuje topnou sezónu na 1–3  měsíce a uspoří tak až 80 % nákladů na vytápění.

     Velmi podstatnou ochranou úsporných dřevostaveb je izolace. Použitím správné skladby obvodového pláště se zabrání rychlému vychladnutí v zimě a v letním období naopak velmi spolehlivě chrání proti přehřívání. Vhodné jsouizolační materiály s nízkým difúzním odporem (např. minerální nebo dřevovláknitá vlna), které umožní vytvořit difúzně otevřenou obálku, a to bez foliových parozábran, stavba tzv.„dýchá s vámi“ a mimo celou řadu výhod v ní nehrozí riziko vzniku plísní.

     Zásadním kritériem pro konstrukce domů s nízkou energetickou náročností je vzduchotěsnost konstrukce, které lze u moderních dřevostaveb docílit i bez fólií. Největším přínosem pro zdraví a komfort bydlení v nízkoenergetických a pasivních dřevostavbách je rekuperace řízený přísun čerstvého vzduchu, který probíhá automaticky a zajišťuje zdravé a příjemné klima po celý rok. K udržení vyrovnaného vnitřního prostředí napomáhá výrazně i samo dřevo, které je schopno odebírat zvýšenou vlhkost a při suchém klimatu ji zase uvolňovat, díky těmto vlastnostem zvyšuje celkový komfort bydlení a nabízí vhodné prostředí i pro alergiky.

Stavba dřevěného domu? Rychle a nasucho!

     Výstavba dřevěného domu je kratší než u klasických cihlových stavení. Zpravidla trvá v řádu několika měsícůa vše probíhá tzv. suchou cestou. Při použití velkoformátových masivních celodřevěných panelů se celý proces výstavby doslova podobá velké stavebnici. Jednotlivé dřevěné panely jsou na základě projektu nejprve vyrobeny a dodávány přímo na staveniště, kde se vzhledem ke své vysoké hmotnosti usazují pomocí jeřábu. Staví se podle plánu přímo z kamionu bez další meziskladovací manipulace. Hrubá stavba i vícepodlažního domu je otázkou 2–3 dnů, a to za asistence dvou montérů a jednoho jeřábníka.

     Vzhledem k rychlé a jednoduché výstavbě dřevěného domu se snižují náklady na pracovní sílu. Suchá výstavba je navíc vysoce efektivní, zkracuje dobu výstavby a je ji možné realizovat bez ohledu na roční období. Při uplatněnísuché technologie se radikálně snižuje množství a hmotnost stavebního odpadu, takže náklady na likvidaci odřezků jsou nízké. Potenciální likvidace dřevostaveb je energeticky nenáročná a nezatěžuje životní prostředí.

     Někdy se můžeme setkat s obavami, že se konstrukce dřevostavby pohybuje, „sedá si“, objevují se praskliny a může docházet k ohrožení statiky, komfortu nebo alespoň k znehodnocení estetického dojmu. „Při využití systému velkoformátových masivních celodřevěných panelů se vytvoří velmi tuhá a stabilní konstrukce, pracuje každý materiál a u dřevostaveb je třeba brát na zřetel přirozené vlastnosti dřeva,“ vysvětluje Kateřina Braunerová ze společnosti NOVATOP.

Bezpečnostní riziko dřevostaveb?

     Dřevostavby provází mýtus o zvýšeném riziku požáru. Jak jsou na tom dřevostavby s hořlavostí a odolností vůči požárům ve srovnání s ostatními stavbami? Správně navržené a provedené dřevěné konstrukce odolávají požáru dokonce lépe než například konstrukce ocelové. Nehořlavost dřeva je výrazně zvýšena pomocí velkoplošných materiálů pro opláštění dřevěných nosných konstrukcí. Dřevo samozřejmě hoří, ale zuhelnatělá vrstva, která při požáru vznikne, posléze brání ohni v dalším postupu. Proces hoření se buď výrazně zpomalí, nebo zcela ustane.

     Ať už jsme fanoušky moderních dřevostaveb nebo preferujeme stavby z kamene, cihel či oceli, rozhodně se nemusíme dřeva jako hlavního stavebního materiálu obávat.  Díky dřevu můžeme získat vysoce komfortní a hospodárný dům, v němž se příjemně bydlí. 

zdroj: https://www.nazeleno.cz/stavba/drevostavby/drevostavby-vyhody-a-nevyhody-oproti-cihlovemu-domu.aspx

 

hliněná omítka, hliněné omítky, marocký štuk, tadelakt, hliněný tadelakt, hliněná...

Vytvořeno službou Webnode