Realizace HLINĚNÝCH OMÍTEK a TADELAKTU

Marocký štuk místo obkladů i jako dekorace

08.12.2013 15:43

 

Lze vyřešit stěny tak, aby byly bez obkladů, a přesto odolávala vodě? Jistě, jedno řešení je elegantní, zajímavé a zároveň také celkem jednoduché. Jedná se o marocký štuk, materiál na bázi drceného mramoru, který lze používat i na ta nejvíce namáhaná místa.

 

Marocký štuk, jinak označovaný jako tedalekt, nachází využití nejčastěji v koupelnách, kde platí ze exkluzivní povrch. Využít jej ale můžete kdekoliv v domě, ať už jako jednotný povrch nebo jen zajínavý prvek a dekoraci na zdi.

 

Co je marocký štuk

Výjimečný povrch, který působí luxusně a zajímavě. Obsahuje jemné marocké vápno (hydraulické), pigmenty, jílovitá zemina, popel, křemenný písek, celulóza a drcený mramor – žádná syntetická pojiva, proto vytváří naprosto zdravé prostředí. Je potřeba vytvořit jednotný, pevný a hladký povrch. Vhlazuje se kamenem, díky kterému se povrch uzavře a nepropouští vodu. Pro finální povrchovou úpravu se využívá speciální přírodní mýdlo.

I když ho stačí je velmi tenká vrstva, jeho cena patří mezi ty vyšší – za metr čtvereční se může zaplatit až 3000 korun, průměr je však kolem 1800 Kč.

V dřívějších letech zájem o marocký štuk upadal, dnes ale zase slaví návrat jako typizovaný povrch.

 

Hlavní výhoda marockého štuku: prodyšnost

 

Kromě toho, že marocký štuk vypadá velmi esteticky, jeho největší devízou je prodyšnost. Tu ocení majitelé starších nemovitostí, které trápí vlhkost a obklady tak nejsou tím nejlepším řešením. Působí preventivně proti plísním a vytváří tak příjemné prostředí.

 

Další plusy marockého štuku:

  • nadčasový vzhled, který neomrzí
  • jednoduchá aplikace na různé povrchy (i sádrokarton)
  • bezspárový
  • různé barvy a provedení povrchu (kámen, mramor...)
  • ekologičnost

 

Marocký štuk pro atypické tvary

Díky tomu, jak je marocký štuk variabilní a tvárný, lze s jeho pomocí vytvořit jakékoliv tvary. Nedá se tedy jen nanášet válečkem, vždy se jedná o složitější ruční práci. Existují třeba jen napodobeniny, které tak aplikujete, ty však nemají požadované vlastnosti a kvalitu.

 

 Použití marockého štuku v moderním interéru

Marocký štuk nepatří jen na zdi (ať už dovnitř nebo ven), ale jeho využití je mnohem širší. Díky odolnosti se dá použít na povrch schodů, pracovních desek, sloupů, kolem kuchyňské linky nebo krbu. Na stěnách se s ním tvoří ornamenty, což možná neoceníte v obývacím pokojí, ale v koupelně se bude jednat o skvělý prvek.

Avšak je potřeba dávat pozor, protože povrch zůstává i po vytvrzení náchylný k poškrábání. Jako nášlapná plocha se může používat jen tam, kde nehrozí zanesení štěrku nebo písku.

 

V základním provedení je barva marockého štuku smetanová s viditelně nesourodou strukturou – díky minerálním a zemním pigmentům pak získává odstíny, které se dají využít v každém interiéru.

 

zdroj: www.chytre-bydleni.cz/marocky-stuk-misto-obkladu-i-jako-dekorace?full_comments

hliněná omítka, hliněné omítky, marocký štuk, tadelakt, hliněný tadelakt, hliněná...

Vytvořeno službou Webnode