Realizace HLINĚNÝCH OMÍTEK a TADELAKTU

Hliněné omítky v moderních interiérech

14.06.2012 11:54

 

14. 06. 2012

Hliněné omítky jsou ekologické, estetické a přispívají ke zdravému prostředí uvnitř budov. Jsou vhodné jak pro současné nízkoenergetické a pasivní stavby, tak i pro běžnou výstavbu, a samozřejmě i pro zlepšení životního prostředí ve starších panelových domech. Hliněné omítky jsou čistě přírodní produkt, neobsahují žádné hydraulické pojivo a žádné škodlivé přísady, skládají se pouze z kvalitního jílu, který slouží jako pojivo a z písku. Jejich zpracování je poměrně jednoduché a vyznačuje se takřka neomezenými možnostmi tvarování povrchu. A navíc – jsou designově variabilní a to díky opět přírodním přísadám.

 

Které jsou kvalitní?

Jedním ze zásadních faktorů pro výběr hliněných omítek by měl být obsah jílu. Nízký obsah jílu může způsobit špatnou pojivost omítky, naopak vyšší poměr způsobuje tvorbu smršťovacích trhlin při vysychání. Jelikož se ale hliněné omítky nanášejí stejným způsobem jako ostatní, nejsou u hrubé hliněné omítky vzniklé trhliny na škodu. Tyto trhliny jsou skryty finální vrstvou, nicméně zároveň zlepšují provázání a přilnavost mezi oběma vrstvami.

Jak umí pomoci?

Mezi nejdůležitější vlastnosti hliněných omítek Tieraffino patří jejich schopnost regulace relativní vlhkosti vzduchu v místnosti. Díky správnému složení a množství jílu, dostatečné vrstvě omítky (min. 20 – 25mm) zvlhčuje vzduch v místnosti nebo naopak vzdušnou vlhkost odebírá.

Hliněné omítky Tierrafino výrazně prospívají alergikům, mají schopnost pohlcovat škodlivé látky jako např. cigaretový kouř, samozřejmě i pachy z kuchyně apod. Mají schopnost udržovat přirozenou vlhkost a také akumulovat teplo a vyzařovat je dvakrát více zpět do místnosti než standardní omítkové povrchy. Při rekonstrukcích interiéru panelových domů jsou neocenitelné i její dobré zvukově – izolační vlastnosti.

Vlastnosti hliněné omítky sloužící jako „lapač páry“ můžete ocenit rovněž v koupelně, kde doporučujeme kombinovat hliněnou omítku s dlaždicemi nebo marockým štukem Tierrafino Tadelakt – zmizí zamlžená zrcadla, v rozích a ve spárách se nebude usazovat plíseň. Speciální marocký štuk Tierrafino Tadelakt je vhodný pro stěny, které přicházejí do přímého kontaktu s vodou a nejen stěny mohou mít tuto úpravu, z marockého štuku můžeme zhotovit umyvadla nebo vanu v jednotném odstínu. 

 

 

zdroj: https://trendybydleni.cz/interier/hlinene-omitky-v-modernich-interierech.html

 

hliněná omítka, hliněné omítky, marocký štuk, tadelakt, hliněný tadelakt, hliněná...

Vytvořeno službou Webnode