Realizace HLINĚNÝCH OMÍTEK a TADELAKTU

Dřevostavby – typy sendvičových staveb

28.12.2013 16:56

     Dřevostavby jsou oblíbenými rodinnými domy 21. století. Jejich dřevo je kvalitně opracované a díky tomu je celá stavba perfektně izolována. K výhodám dřeva jakožto stavebního materiálu patří jeho malá objemová hmotnost, vysoká pevnost v tahu a tlaku a také snadná opracovatelnost. Navíc je možné dřevo bez problémů kombinovat s různými stavebními materiály. V případě jeho kombinace s kvalitními izolačními materiály je možné postavit dům s tenkými stěnami, který však bude zachovávat stejný tepelný komfort jako dům kamenný nebo cihlový. Opotřebení u kvalitní dřevostavby začne být patrné asi po 50 letech, ale pokud bude domu věnována náležitá péče a bude udržován, vydrží minimálně 100 let i mnohem déle. Dřevo je odolné, a jakožto přírodní materiál se velmi dobře a ekologicky likviduje.

     Dřevěné domy mají své unikátní kouzlo, jejich atmosféra i estetický dojem je nezaměnitelný. Mohou být vystavěny z masivu nebo může jít o montované dřevostavby ze sendvičových panelů. K nejrozšířenějším druhům dřevostaveb dnes patří právě sendvičové dřevostavby, které jsou tvořeny skeletovou konstrukcí z dřevěných trámů (masivních dřevěných hranolů, popřípadě kulatin), která je vyplněná tepelnou a akustickou izolací. K opláštění se využívají stavební desky na bázi dřeva nebo palubky.

     Oproti stavbám z cihel nebo betonu mají sendvičové dřevostavby lepší tepelné vlastnosti, a navíc jsou rozměrově přesné a velmi lehké. Díky suchému procesu výstavby dřevostavby jsou výrazně eliminovány objemové změny konstrukcí, které má u zděných staveb často na svědomí vlhkost. Doba výstavby dřevostaveb je tak o poznání kratší - vše může být hotovo i během jednoho měsíce. Na montáž sendvičové dřevostavby nemají vliv výkyvy počasí ani změny teplot. Stavět dřevostavbu je možné kdykoliv během celého roku a tak nehrozí odklad dokončení vašeho nového domova. Nepřehlédnutelnou výhodou sendvičových dřevostaveb je v porovnání s dřevostavbami z masivu zejména nižší cena.

     Tak jako je tomu u všech montovaných dřevěných domů, i u dřevostaveb jsou využívány stejné stavební postupy a technologie. Odlišují se pouze silou vnitřní izolace, tedy tloušťkou panelů, které se montují na dřevěnou nosnou konstrukci. Ve dřevěných nosných rámech z hranolů je mezi dvěma vrstvami desek uložena tepelná izolace, proto je užíváno názvu „sendvič“. Takováto dřevostavba nemá žádná omezení, co se týče svého vybavení moderními technologiemi. Bez problémů je možné dřevostavbu vybavit podlahovým vytápěním, solárními kolektory nebo využívat tepelné čerpadlo. Fasáda sendvičové dřevostavby může být minerální, silikonová, silikátová a dřevěná.

 

     Sendvičové dřevostavby se vyrábějí nejčastěji stavebními technologiemi Two by four nebo se staví z předem vyrobených panelů:

 1. fošnový systém Two by Four – jde o přímou výstavbu domu na stavbě za použití dřevěných fošen stejné tloušťky, ale různé šířky a délky. Jde o celosvětově nejužívanější systém, kdy kostru montované dřevostavby tvoří nosná dřevěná konstrukce s vloženou tepelnou izolací (minerální plstí, polystyrenem, ovčí vlnou, celulózou, korkem atd.), případně i s parozábranou. Kostra dřevostavby se smontuje na místě, kde je také následně opatřena oboustranným opláštěním. Skladba sendvičů dřevostaveb se liší podle typu a tloušťky tepelné izolace. Nejčastěji je využíváno desek na bázi dřeva nebo sádrokartonu. Při montáží je důležité sledovat kvalitu použitých materiálů i technologii montáže.

 

 2. panelový systém – sendvičovou dřevostavbu je možné postavit také z průmyslově vyráběných stěnových, střešních či stropních dřevěných panelů - tomu se říká panelový systém. Jednotlivé stavební díly (panely) jsou vyráběny hromadně podle požadavků typových domů. Poté jsou namontovány na již provedené základy na stavbě. Základ konstrukce dřevostavby tvoří opláštěný dřevěný rám. Jednotlivé rozměry prvků rámu, tedy sloupků, se liší podle toho, o jaký rám se jedná (obvodový, příčkový, stropní, střešní nebo podlahový). Konstrukce a rozměry rámu jsou přizpůsobeny také své funkci. Prostor mezi jednotlivými žebry se vyplňuje tepelně-zvukovou izolací, k opláštění je pak možné použít dřevotřískové desky, OSB desky, cementotřískové desky, palubky, sádrokarton a podobně. Panely dřevostaveb se vyrábí ve velikosti výšky jednoho podlaží, ale mohou být konstruovány i pro dvě podlaží, nebo na celou délku obvodové stěny domu.

zdroj: https://old.ceskykutil.cz/stavba/drevostavby/drevostavba-na-vlastni-kuzi-16-dil

hliněná omítka, hliněné omítky, marocký štuk, tadelakt, hliněný tadelakt, hliněná...

Vytvořeno službou Webnode