Realizace HLINĚNÝCH OMÍTEK a TADELAKTU

Neznáte? Omítka, která je zároveň malbou!

28.11.2012 11:47

 

Chcete mít něco extra? Originální a útulný domov? Zapomeňte na malování. Tradiční hliněná omítka má mnoho výjimečných vlastností, které jiné omítky nemají!

Neznáte? Omítka, která je zároveň malbou!
 
28.11.2012 8:30 

Výhody převažují

Přírodní omítka z jílovitých komponentů, kterou stavební odborníci nazývají hliněnou omítkou, má schopnost současně vytvořit zdravé a příjemné prostředí s originálními a kreativními prvky. Kromě široké škály přírodních odstínů dává hliněná omítka prostor pro nejrůznější formy zpracování od jemných a hladkých povrchů až po reliéfy, sgrafita a ozdobné plastiky či imitace jiných přírodních materiálů.

Kromě estetických vlastností hliněná omítka dokáže kumulovat teplo, regulovat vlhkost, tlumit hluk, chrání před elektrosmogem, proto je vynikajícím řešením pro alergiky, kterým usnadňuje dýchání a vytváří čisté a příjemné prostředí. Největší předností hliněné omítky je schopnost současně přijímat a odvádět vzdušnou vlhkost, takže nehrozí tvoření plísní na stěnách.

A jak je pořízení hliněné omítky náročné? To je další klad, neboť jíl se míchá pouze s vodou bez dalších přísad, kromě barevných přírodních pigmentů. podle potřeby pro jemný či hrubý povrch nebo do strukturální podoby. I úklid po aplikaci omítky je snazší než u klasických vápenných a cementových omítek, které navíc postrádají další povrchovou úpravu stěn, protože skvrny po hliněné omítce se snadno vyčistí vlhkých hadříkem, aniž by na oknech či dřevěných rámech zůstaly jakékoli stopy. Plusem pro hliněnou omítku je i fakt, že je ekologická, a recyklovatelná a jedinou nevýhodou je pracnost ve srovnání s jinými materiály, která se však v estetické podobě bohatě vrátí.


Tradiční a současně kreativní

Velkou předností hliněné omítky je přírodní vzhled, protože se může ponechat bez další povrchové úpravy, tedy bez vymalování Hliněné omítky se vyrábějí v několika základních barevných řadách v příjemných přirozených odstínech. Za tradiční barvu hliněné omítky se považuje hnědá, ale příroda dokázala vytvořit daleko větší škálu barev hlíny, a to od bílé, žluté přes odstíny červené, zelené až po modrou. Řada barevných odstínů se dá navzájem kombinovat a tónovat podle přání přírodními pigmentovými barvami.

Nejzajímavější na hliněné omítce je možnost vytvářet nekonečné množství povrchů a struktur, neboť hlína zůstává dlouho vlhká a tvárná. Povrch se upravuje houbou, hladítkem, rydlem, špachtlí či zednickou lžíci, do omítky lze vtisknout různé traviny, květiny, mušle, dřevo, kamínky nebo ji upravit jako sgrafito či plastický obraz. Tady záleží jen na fantazii a řemeslné zručnosti.


Udělej si sám nebo se obrať na odborníky

Hliněná omítka se dobře snáší téměř se všemi stavebními materiály. Není vhodná pouze na sádrokarton, beton a větší kamenné plochy, i když i tady je možné řešení, ovšem poněkud náročnější, které je však potřeba přenechat renomovanému štukatérovi. Pokud si troufneme na malování sami jsou k dostání hotové směsi, které se mísí pouze s vodou a zpracovávají se běžným nářadím na míchání a omítání.

V současné době je na trhu několik produktů zahraničních firem Picas, Clayco a Tieraffino které se liší cenou, kvalitou a způsobem zpracování. A jak si vybrat dobrou firmu, která odvede kvalitní práci? Určitou zárukou jsou samozřejmě kladné reference a také certifikovaný personál, vyškolený pro práci s hliněnými produkty.

Foto: RIGI  stavební společnost, s.r.o. a fotobanka Shutterstock.com

Autor článku: Irena Forejtová

zdroj: https://zeny.e15.cz/clanek/domov/neznate-omitka-ktera-je-zaroven-malbou

 

hliněná omítka, hliněné omítky, marocký štuk, tadelakt, hliněný tadelakt, hliněná...

Vytvořeno službou Webnode