Realizace HLINĚNÝCH OMÍTEK a TADELAKTU

Dopřejte i vy své staré koupelně novou tvář

18.10.2012 14:07

 

Dagmar Šimonová | Čtvrtek, 18. říjen 2012

Marocký štuk, FOTO: TierrafinoDostáváme se k poslednímu, třetímu dílu našeho miniseriálu opovrchových úpravách stěn v koupelně. V prvním dílu jsme hovořili oobkladech všeho druhu a mozaikách , minule jsme zaostřili na nátěry, tapety a samolepky a dnes se podíváme na stále oblíbenější variantu -marocký štuk. O tom jsme ostatně publikovali i v nedávném vydání časopisu DřevoaStavby, aby ale byl náš webový seriál kompletní, přinášíme část článku i zde.

 

Marocký štuk je čistě přírodní, exkluzivní, bezespárová vnitřní omítka

P5030563 1Marocký štuk má své kořeny již v antickém stavitelství. Jevoděodolný, takže ho můžeme použít nejen na stěny ve sprchovém koutu a v blízkosti vany, ale můžeme z něj celou vanu nebo sprchovou vaničku přímo zhotovit. Výsledný tvar uměleckého díla je definovánfantazií zákazníka a šikovností zhotovitele, protože při jeho použití můžeme s klidným svědomím opustit přímé linie a vpustit do interiéru organické a originální tvary.

Marocký štuk je ekologický, prodyšný a dobře se s ním pracuje

koupelna218 1marocky-stukJeho základní složkou je hydraulické vápno, které se v dřívějších dobách dováželo výhradně z okolí Marakeše, odtud jeho označení „marocký". Dalšími složkami je mramorová moučka, křemenný písek, jíl, popel a celulóza. Je to tedy materiál ekologický, bez jakéhokoliv zápachu, který je při styku s kůží velice citlivý, protože nedráždí ani nevysušuje sliznice. Marocký štuk má lesklý a hladký povrch, po jeho aplikaci se totiž vápno mění za působení oxidu uhličitého opět na vápenecprocesem karbonatizace. I přes svou dokonalou voděodolnost si zachovává vysokou míru prodyšnosti a nechává tak stěny pod sebou dýchat.

Ideální kombinace: marocký štuk a hliněná omítka

335Ideální je kombinace marockého štuku v okolí vany, sprchy a umyvadla a hliněných a jílových omítek na zbytku konstrukcí. Tyto omítky mají díky svému přírodnímu složení velice příznivé vlastnosti a vytváří tak v koupelně optimální klimaAbsorbují vzdušnou vlhkost takovým způsobem, že se díky tomu v koupelně nerosí zrcadla ani jiné studené předměty. Vodu pak v době nízké koncentrace vlhkosti ve vzduchu opět uvolní. Nesmíme je však aplikovat do míst, kde by trvale přicházely do styku s vodou!

zdroj:https://www.drevoastavby.cz/cs/drevostavby-archiv/interier/design/1905-doprejte-i-vy-sve-stare-koupelne-novou-tvar-3

hliněná omítka, hliněné omítky, marocký štuk, tadelakt, hliněný tadelakt, hliněná...

Vytvořeno službou Webnode